top of page

Introducció al color

Tenint present el capítol “Cada color, una emoción...” del llibre "Hacer plástica un proceso de dibujos i situaciones "de Montserrat Nicolás (2002), podem dir que el color és una de les propietats dels objectes que possibiliten l'experiència artística, ajuda a conèixer i comprendre la realitat i és un dels elements constitutius de tota obra d’art. Tanmateix, tenint en compte el quadre proporcionat per la Mar Morón sobre El llenguatge visual i plàstic, podem dir que el color no existeix realment, sinó que és una apreciació visual de la composició de la llum que reflecteix l'objecte, aquest absorbeix tots els colors de la llum blanca i reflexa un dels colors, el seu.

 

Els colors tenen diferents categories: poden ser primaris (colors que no es poden obtenir a partir de la barreja d'altres colors; aquests són: el groc, el blau–cian i el vermell–magenta), secundaris (colors que resulten de la barreja de dos primaris; aquests són: el taronja, el verd i el violeta) i terciaris (colors que resulten de la barreja d’un primari i un secundari; aquests són els colors ocres).  A més, cal tenir present que a partir d'aquest tres categories també podem distingir colors neutres (el blanc, els negres i grisos), colors complementaris (es troben diametralment oposats en el cercle cromàtic o un color primari amb la barreja dels altres dos primaris), colors freds (blaus, verds, violetes i grisos), colors càlids (vermells, taronges i grocs), colors saturats (purs i intensos), colors plans (sense matisos ni profunditat) i els colors modelats (amb matisos).

 

En relació a les diferents categories dels colors, cal tenir en compte que un dels elements bàsics per a iniciar-los en la descoberta d'aquests, com hem vist a la introducció del dibuix, és mitjançant l’educació de la mirada, ja que a través de l’observació directa els infants poden assimilar les imatges i fer-les significatives en el pensament; així com l'hàbit de parlar, comunicar i expressar.

 

Perquè tot això sigui possible cal destacar la importància d’utilitzar un suport i un material adequat a l’activitat plantejada, ja que segons les seves característiques ens seran útils o no per a una funcionalitat o una altra. Si per exemple volem fer l'activitat de la paleta, la qual s'exposa a continuació, hem de tenir present que el paper on hem de pintar ha de ser d'aquarel·la, que necessitem quatre colors diferents de tempera (el groc, el blau–cian, el vermell–magenta i el blanc), entre altres consideracions. Si no li donem la importància que mereix el material i ho tenim present, aquest pot ser, no ens podrà ser útil ni ens ajudarà en l'adquisició de nous coneixements. 

Tècnica d'estampació

A continuació es troben exposats les diferents proves i la composició final.

Les diferents proves i la paleta de colors
Composició final

Tècnica del frotagge

A continuació es troben exposats les diferents proves i la composició final.

Les diferents proves 
Les diferents proves de la composició final
Composició final

Estratègies per aconseguir colors

A continuació es troben exposats les diferents proves per aconseguir una paleta.

Material utilitzat per la realització de la paleta
Les diferents proves 
Composició final
  • facebook-square
  • Twitter Square
bottom of page